مقالات

نحوه سوراخكاری در سرامیک

نحوه سوراخکاری در سرامیک

سوراخكاری در سرامیک و کاشی به شیوه درست و با استفاده از دریل، به دقت زیادی احتیاج دارد. در واقع از آنجایی که وجود لعاب و لایه‌های ترد و شکننده کاشی و سرامیک احتمال شکستن آن را بالا می‌برد، رعایت نکات و قواعد لازم اهمیت دارد تا این کار به بهترین شکل ممکن و بدون ایجاد خسارت انجام گیرد. از طرفی بعد از کاشی‌کاری محیط، نحوه سوراخکاری کاشی و سرامیک بدون ایجاد خسارت به منظور نصب قفسه‌ها، لوازم جانبی حمام و سایر موارد برای صاحب ملک کمی چالش برانگیز است. در این مطلب هر آنچه که باید در رابطه با سوراخکاری کاشی و سرامیک بدانید را شرح خواهیم داد.

نحوه سوراخکاری در سرامیک

ابزار لازم برای سوراخکاری سرامیک و کاشی

سوراخكاری در سرامیک بیش از هر چیز دیگری به نوع کاشی بستگی دارد. به همین دلیل بهتر است قبل از اقدام کردن ابتدا نوع کاشی‌هایی که قرار است روی آن‌ها حفاری کنید را بفهمید. در یک نگاه کلی کاشی‌های چینی و سنگ‌های طبیعی نسبت به کاشی و سرامیک‌های معمولی سخت‌تر هستند. این موضوع باعث می‌شود برای حفاری روی کاشی چینی و سنگ‌های طبیعی نیروی بیشتری نیاز داشته باشید. از طرفی برای دریل‌کاری روی سرامیک و کاشی احتیاج به مته‌ای دارید که برای نفوذ به لعاب سخت و سطوح چینی مناسب باشد.

البته بدیهی است که سوراخكاری در سرامیک و کاشی به کمک دریل انجام می‌شود؛ اما مهمترین ابزار سوراخکاری همان مته است. توصیه می‌کنیم به هیچ عنوان از مته قدیمی یا فرسوده استفاده نکنید. در واقع مته‌های قدیمی به اندازه نمونه‌های جدید کارایی ندارند و با استفاده از آن احتمال اینکه نتیجه نامطلوبی دریافت کنید، بیشتر خواهد بود؛ همچنین با استفاده از مته فرسوده امکان آسیب رسیدن به کاشی نیز وجود دارد. با این تفسیر جایگزین کردن مته جدید با مته فرسوده را در دستور کار قرار دهید.

وسایل ایمنی نیز مواردی هستند که قبل از حفر کاشی باید تهیه کنید و هنگام سوراخكاری در سرامیک استفاده نمایید. عینک ایمنی و ماسک از چشم، دهان و بینی شما در مقابل گرد و غبار مراقبت می‌کنند. استفاده از دستکش نیز خالی از لطف نخواهد بود و اگر پوست حساسی دارید به‌کارگیری آن ضروری است. سوراخکاری بدون وسایل ایمنی شاید ممکن باشد اما قطعا خطر کار را افزایش می‌دهد و از آنجایی که امکان آسیب رسیدن به اعضای بدن وجود دارد استفاده کردن از آن‌ها بهتر است.

بهترین مته برای سرامیک

مته به طور کلی برای ایجاد سوراخ در سطوح مختلف از جمله سوراخكاری در سرامیک کاربرد دارد. مته‌ها در سایزهای مختلف و با قطر، طول یا عمق‌های گوناگون تولید و عرضه می‌شود. این محصول روی دریل‌ها، دستگاه‌های تراشکاری، فرزهای مینیاتوری و… متصل می‌شود. با توجه به اینکه مته یک نوع محصول مصرفی است، حتی اگر بهترین کیفیت را داشته باشد باز هم بعد از مصرف کند می‌شود. البته طول عمر هر مته با توجه به کیفیتی که دارد متفاوت است. در واقع مته‌هایی که با متریال مرغوب تولید شده‌اند، نسبت به مته‌های معمولی برای ایجاد سوراخ‌های بیشتری مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته مته‌ها انواع مختلفی دارند و مته الماسه که از نوع مارپیج است، بهترین نوع مته برای سرامیک محسوب می‌شود.

هر چقدر متریال به‌کار رفته در مته الماسه باکیفیت‌تر باشد، سوراخكاری در سرامیک با سهولت بیشتری انجام می‌شود. البته مته الماسه با توجه به نوع و سختی الماس سر مته انواع مختلفی دارد که هر کدام برای سرامیک، گرانیت، کاشی، بتن، سنگ و… با سختی‌های متفاوت کاربرد دارند. مته ته گرد، مته چهار شیار و مته پنج شیار نمونه‌های مته الماسه هستند که هر کدام سایز و ابعاد متفاوتی دارند.

یکی از ویژگی‌های مته الماسه خاک درآور بودن آن است. شیارهای این مته اندازه و فاصله یکسان دارند و اگر میان شیارهای اصلی یک خط برجسته و نازک با عنوان خاک درآور وجود داشته باشد، خاک حاصل از سوراخکاری حین کار به بیرون هدایت می‌شود و سوراخ با سرعت بیشتری ایجاد می‌گردد.

 مراحل سوراخكاری در سرامیک با دریل

سوراخكاری در سرامیک طی چند مرحله انجام می‌شود که به شرح است:

انتخاب مته مناسب

با توجه به اینکه بهترین نوع مته برای سوراخكاری در سرامیک مته الماسه است، از انتخاب مته‌های معمولی صرف نظر کنید؛ چراکه این مته‌ها به اندازه کافی استحکام ندارند. مته الماسه به دلیل نوع طراحی که دارد، راحت‌تر وارد سطوح سخت از جمله سرامیک می‌شود.

ثابت نگهداشتن مته روی سرامیک

از آنجایی که سرامیک سطح صیقلی دارد، احتمال لیز خوردن نوک مته روی آن وجود خواهد داشت. برای جلوگیری از این اتفاق می‌توانید محل اتصال سرامیک‌ها را برای سوراخکاری انتخاب کنید. خطی که بین دو سرامیک وجود دارد یا نقطه مرزی چهار سرامیک بهترین نقاط محسوب می‌شوند؛ همچنین می‌توانید تکه‌ای چسب کاغذی روی نقطه مورد نظر خود بچسبانید تا از لغزیدن مته روی سرامیک جلوگیری شود.

شروع سوراخكاری در سرامیک

سختی لایه بیرونی سرامیک ورود مته به درون آن را دشوار می‌کند. با این حال امکان کنترل سرعت دریل وجود دارد. پیشنهاد می‌کنیم ابتدا با سرعت کم سوراخکاری را شروع کنید تا نوک مته درون لایه سطحی سرامیک قرار گیرد و بعد از آن سرعت را بیشتر کنید. هنگام سوراخکاری صبور باشید و فشار زیادی به سرامیک وارد نکنید تا نشکند.

سوراخکاری لایه‌های زیرین سرامیک

بعد از انجام مراحل قبلی می‌توانید با افزایش سرعت مته، سطح سخت سرامیک را سوراخکاری کنید.

قرار دادن رولپلاک در سوراخ

در آخر پیچ را درون رولپلاک بپیچانید و با استفاده از چکش آن را داخل سوراخ هدایت کنید. اگر چند میل از رولپلاک بیرون سوراخ باقی ماند، به کمک کاتر یا چاقوی تیز آن را ببرید.

نکات مهم برای سوراخکاری در سرامیک

نکات مهم برای نشکستن سرامیک و کاشی در هنگام سوراخکاری با دریل

با توجه به اینکه کاشی و سرامیک مقاومت کششی پایینی دارند، احتمال ترک خوردن آن‌ها حین سوراخكاری در سرامیک بالاست. البته با رعایت نکات زیر از این اتفاق جلوگیری می‌شود.

  • اصطکاک سوراخکاری منجر به داغ شدن مته‌ها می‌گردد که این موضوع می‌تواند کارایی مته را کمتر کند. برای رفع این مشکل لیوانی پر از آب را نزدیک خود قرار دهید و هر چند دقیقه یک بار مته را درون آن فرو کنید تا خنک شود. حتی می‌توانید یک اسفنج را خیس کنید و مته را هر چند دقیقه یک بار با آن خنک کنید. البته مراقب باشید آب روی دریل نپاشد تا دچار برق گرفتگی نشوید.
  • استفاده از مته تیز و سالم احتمال ترک خوردن کاشی را حین سوراخكاری در سرامیک به شدت کاهش می‌دهد. از آنجایی که سختی سرامیک منجر به کند شدن مته‌های کاربیدی یا الماسه می‌شود، استفاده از مته تیز را در اولویت قرار دهید. البته طول عمر مته به سرعت سوراخکاری، میزان فشار و چگالی سرامیک ارتباط دارد. با این حال سوراخکاری با فشار پایین و سرعت کم عمر مته را طولانی می‌کند.

سخن پایانی

سوراخكاری در سرامیک به دلیل لعاب و لایه‌های شکننده آن کمی سخت است؛ چراکه احتمال شکستن و آسیب دیدن سرامیک وجود دارد. برای اینکه سوراخکاری به درستی انجام شود به یک سری ابزار و لوازم نیاز دارید. مته مناسب سرامیک مهمترین ابزار این کار است که بهترین آن مته الماسه نام دارد. دریل و لوازم ایمنی مانند عینک، دستکش و ماسک نیز جزء ابزارهای لازم به‌شمار می‌روند.

 سوراخکاری مراحلی دارد که شامل انتخاب مته مناسب، ثابت نگه داشتن مته روی سرامیک، شروع سوراخکاری سرامیک، سوراخکاری لایه‌های زیرین سرامیک و قرار دادن رولپلاک در سوراخ است. برای اینکه احتمال شکستن سرامیک هنگام سوراخکاری کاهش پیدا کند، هر چند دقیقه یک بار مته را درون لیوان آب یا اسفنج خیس قرار دهید تا خنک شود؛ همچنین بهتر است به جای مته‌های فرسوده از مته تیز و سالم استفاده کنید تا سوراخکاری راحت‌تر انجام شود و سرامیک نشکند.

اگر درباره سوراخکاری با سرامیک سوالی دارید، با ما در میان بگذارید تا شما را راهنمایی کنیم. همچنین اگر به دنبال خرید انواع مته مانند مته کبالت دار هستید، میتوانید به فروشگاه ابزار آرسس مراجعه کنید. ابزار آرسس یکی از بهترین فروشگاه‌هادر زمینه عرضه لوازم تراشکاری مانند الماس تراشکاری، هلدر تراشکاری و مته کبالت دار می باشد. برای خرید از این فروشگاه کافی است وسیله مورد نظر را انتخاب کرده و سفارش خود را به صورت آنلاین ثبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *